Svjetski dan vode 2018

Svjetski dan vode se slavi svake godine 22.ožujka.

Ovaj dan se obilježava kako bi se upozorilo svjetsko stanovništvo i vlade za hitnoću očuvanja i zaštite prirodnih izvora neophodnih za život.

Upravljanje vodnim resursima utječe na različite sektore, posebno na zdravstveni, sektor proizvodnje hrane, proizvodnje energije, te kućanske i sanitarne potrebe te je važno procijeniti njegov utjecaj na održivost okoliša.

Klimatske promjene uzrokuju značajni utjecaj na vodne resurse i njihovu dostupnost.

Atmosferske prilike kao grmljavina, suše, kiše i hladnoća utječu na količine vode koje se dostupne i ugrožavaju ekosustave koji garantiraju kvalitetu vode.

Zeleni krovovi: jedan od mnogih prirodnih sustava za zaštitu okoliša

Odovor je priroda

Ovogodišnja tema – Priroda za vodu – istražuje kako moćemo prebroditi izazove 21.stoljeća.

Šteta koja se nanosi okolišu, zajedno s klimatskim promjenama, uzrokuje krizu vezanu za vodu u cijelom svijetu. Poplave, suše i zagađenje vode su pogoršani zajedno s vegetacijom, tlom, rijekama i jezerima.

Ako zanemarimo naš ekosustav teže ćemo omogućiti svakome opskrbu vode koja nam je potrebna za preživjeti.

Prirodna rješenja imaju potencijal suočavanja i riješavanja mnogih izazova s kojima se moramo susretati kako bi se riješili mnogi izazovi vezani za vodu. moramo učiniti puno više sa ‘zelenom’ infrastrukturom i harmonizirati sa ‘sivom’ infrastrukturom gdjegod je moguće. Sađenje novih šuma, povezivanje rijeka s poplavljenim područjima i obnavljanje močvarnih područja s ciklusom vode i poboljšavanju zdravlja i izdržavanja.

Downloadirajte WorldWaterDay.org fact sheet.