Vodeni resursi mediterana unutar Europske unije

Europska unija, na osnovu „neformalnog” sporazuma o stanju prirode s malteškim Predsjedništvom postavila je temelje za uspostavu dijaloga mediteranskih partnera u cilju istraživanja i inovacija u području resursa pitke vode i hrane.
Privremeni dogovor Europskog parlamenta o sudjelovanju i suradnji Europske unije u razvoju inovativnih rješenja za opskrbu i održivo upravljanje vodnim resursima i proizvodnji hrane u mediteranskoj regiji. To će biti prvi takvog oblika (Partnership for Research and Innovation In Mediterranean Area), koji će objediniti znanja i financijska sredstava EU-a i zemalja članica. Zajednički pothvat trenutno uključuje devet zemalja članica: Cipar, Njemačka, Grčka, Španjolska, Francuska, Italija, Luksemburg, Malta i Portugal; i šest zemalja izvan EU-a: Egipat, Jordan, Izrael, Libanon, Maroko i Tunis.
Sudjelovanje Unije uključuje doprinos od 220 milijuna € iz svog okvirnog programa za istraživanje i inovacije, „Orizzonte 2020”.
„PRIMA partnerstvo pomoći će poboljšati zdravlje i živote onih koji žive u mediteranskom području. Također se očekuje da će potaknuti gospodarski rast i dugoročnu stabilnost”, rekao je Chris Agius, malteški ministar. „Današnji sporazum na sastanku sa konzultacijama predviđa operativnost PRIMA partnerstva početkom 2018. godine.”
Predsjedništvo će predstaviti ishod razgovora za odobrenje od strane država članica u narednim tjednima.